Budgettips Bezuinigingen in Huishouden

Goedkoper huishouden is bereikbaar voor iedereen. Een gezin onderhouden kost natuurlijk geld. Maar wist je dat je met een paar slimme trucs heel wat tijd én geld kunt besparen in het huishouden? Het bijhouden van uw uitgaven is vaak de eerste stap als u wilt besparen. Ongemerkt geven we namelijk vaak meer uit dan we denken. Als u weet waar uw geld naartoe gaat, kunt u gaan budgetteren en dat geeft grip op geld.

Veel online bankieren-apps sorteren uw uitgaven al in bepaalde categorieën, zoals boodschappen, kleding en wonen. Maar u kunt uw uitgaven ook in een kasboek of schriftje noteren.

Wij geven 20 tips.

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje
Handig om je inkopen snel en gericht te doen. Bovendien laat je je ook minder verleiden door producten die je niet nodig hebt.

Tip 2: Tafelafval voor verse eitjes
Kippen zijn blij met tuinafval (onkruid), tafel- en keukenrestjes. En jij krijgt verse eitjes in ruil.

Tip 3: Kies voor bulk
Het scheelt niet alleen in verpakkingsafval, ook de kiloprijs van losse groenten en fruit is vaak voordeliger.

Tip 4: Een eigen moestuin
Ideaal als je wilt besparen op de aankoop van verse groenten. Uiteraard moet je er de plaats voor hebben en zul je wat extra tijd moeten vrijmaken.

Tip 5: Ruil je miskopen
Een miskoop, het overkomt de beste! Maar wist je dat je ermee terecht kunt op ruilevenementen? Ook voor baby en kinderkleding worden er ruildagen georganiseerd.

Tip 6: Ga naar de markt
Hier kun je nog een fikse prijzenslag slaan.

Tip 7: Online naar de supermarkt
Vul je winkelkarretje vanachter je computer. Supermarktketens zoals Albert Heijn hebben al zo’n handige webshop. Je wordt niet verleid door impulsaankopen en je bent snel weer thuis.

Tip 8: Besparen op energie
Let erop dat je kookpotten de warmtebron volledig bedekken en hou om dezelfde reden de deksels op de potten.

Tip 9: Minder strijkwerk
Hang wasgoed op een ordelijke manier aan de waslijn en laat het niet onnodig lang in de droogkast zitten. Kies bij de aankoop van beddengoed voor strijkvriendelijke textielsoorten zoals flanel. Een stoomstrijkijzer werkt aangenamer, sneller en zuiniger.

Tip 10: Hou de kraan meer dicht
De kraan laten lopen tijdens het inzepen of het tandenpoetsen, kost al gauw vijf liter per minuut.

Tip 11: Slim omgaan met etensrestjes
Restjes zijn ideaal als lunch de dag nadien. Groenterestjes verwerk je in een hutsepot of maaltijdsoep. Restjes rijst zijn de geknipte basis voor een wok en pasta kun je verwerken in een ovenschotel. Koud gebraad of kip is lekker tussen de boterham!

Tip 12: Douchen is zuiniger dan baden
Met de hoeveelheid water van een bad -150 liter- kun je drie keer douchen met waterzuinige douchekoppen zelfs vijf keer!

Tip 13: Draai geen halfvolle wasmachine
Dat verspilt water, elektriciteit en wasmiddel. Wat dit laatste betreft hou je best rekening met de aanbevelingen op de verpakking.

Tip 14: Opruimen: jong geleerd is oud gedaan
Voor jonge kinderen kun je tekeningen of foto’s op opbergkisten plakken, zodat ze hun spulletjes snel terugvinden en achteraf zelf kunnen opruimen.

Tip 15: Rommel direct aanpakken
Rommel trekt rommel aan. Probeer daarom altijd om deze zo snel mogelijk weg te werken en geef alles in huis een vaste plek.

Tip 16: Weg met gelezen papierwerk
Gooi oud papier in een kartonnen doos die bij de volgende papierslag zo op straat kan. Ook voor mails geldt: lezen en hup, in de digitale prullenmand!

Tip 17: Eerst stofzuigen, dan afstoffen
De meeste stofzuigers zeker oudere modellen blazen veel fijn stof uit. Eerst stofzuigen en daarna afstoffen, dus…

Tip 18: Koken voor drukke momenten
Soep, pastasaus, stoofpotjes en rode kool: ideale gerechten om in grote hoeveelheden klaar te maken en in te vriezen voor na een drukke werkdag.

Tip 19: Handig, zo’n schoonmaakdoekje
Vuile vingers op deurspijlen, koffiekringen op de salontafel of poezenpoten op het raamkozijn? Vochtige schoonmaakdoekjes zijn ideaal voor zo’n kleine ‘tussendoortjes’.

Tip 20: Wenskaarten in voorraad
Wenskaarten en cadeautjes komen vaak van pas. Haal daarom een ‘voorraadje’ in huis, zodat je niet voor elke gelegenheid op zoek moet naar een geschikte attentie.

DMW

Eigenaren van de website