Kinderen kosten nou eenmaal geld. En elk kind zorgt voor basiskosten zoals voeding, gezondheid, kleding, speelgoed, opvoeding… Hoe kunnen we de kosten drukken en besparen?
- Heb je ooit al eens opgeteld wat al dat speelgoed kost dat in huis rondslingert? Hetzelfde geldt voor boeken, schoolspullen en speelgoed. Dat belandt uiteindelijk onverbiddelijk in dozen. Tip: leen boeken uit de bibliotheek en start een uitwisselprogramma tussen vriendinnen of buren.
- Niets zo gezond en goedkoop als thuis eten. Jij bespaart veel geld als je je picknick meeneemt naar de bioscoop, de zoo of het attractiepark. Maak aan de hand van enkele recepten lekkere broodjes klaar.
- Laat de kinderen zo veel mogelijk thuis wanneer je boodschappen doet. Kinderen willen alles hebben wat ze zien. Het is ongelooflijk hoe snel het boodschappenwagentje gevuld raakt als ze met je meegaan…
- Vaak kun je besparen én je kinderen vermaken door samen te knutselen. Jullie kunnen zoveel dingen zelf doen of maken! Je hebt alleen je fantasie nodig. In plaats van een taart te kopen, bak je ‘m zelf! Ontwerp je eigen uitnodigingen, maak zelf jam en doe in leuke potjes, maak zelf haarspeldjes en armbanden voor je dochters.
- Zoek altijd de beste aanbiedingen:, koop tijdens de uitverkoop, hou kortingen en acties in de gaten. Ze besparen je echt veel geld!
- Maak een weekplanning: bepaal wat er per dag wordt gegeten en plan dit voor een paar dagen of week vooruit. Dat bespaart tijd en geld. Haal eens per week of op een vast moment uw weekboodschappen in huis. Zo hoeft u niet iedere dag naar de supermarkt en kunt u niet verleid worden om extraatjes te kopen.
- Bekijk de folders (vaak ook online te vinden) van de supermarkten in uw omgeving. Bepaal de gerechten voor uw weekmenu met producten die op dat moment in de aanbieding zijn.
- Aanbiedingen kunnen flink voordeel opleveren. Maar dat geldt alleen bij producten die u ook in die hoeveelheid gebruikt. Pas dus op niet teveel (verse) boodschappen in te slaan, alleen omdat het een aanbieding is. Lang houdbare producten zoals koffie, wasmiddelen of verzorgingsproducten (bijvoorbeeld tandpasta of shampoo) gaan altijd wel op.
- Zorg dat u een makkelijke maaltijd, zoals diepvriespizza of kliekjes, in huis heeft voor als u na een lange (werk)dag geen zin heeft om te koken. Dat is nog altijd goedkoper dan eten bestellen.
- Kijk naar wat u al in huis heeft en vaak komt u tot een creatieve maaltijd. Of las regelmatig een restjes dag of plan een opruimmenu in, waarbij u uw koelkast, diepvries en voorraadkast leeghaalt en daar een gerecht mee maakt.
- Doe geen boodschappen met een lege maag. Trek maakt dat u minder weerstand kunt bieden aan verleidingen in de supermarkt.
- Gaan de kinderen mee? Spreek van tevoren af wat u wel en niet koopt en wat zij eventueel mogen uitkiezen.
- In de supermarkt staan de duurdere merken vaak op ooghoogte. Even bukken of strekken kan interessante besparingen opleveren.
- Heeft u toch een voorkeur voor een bepaald A-merk? Koop andere producten, waar het u minder van uitmaakt, dan wel van het goedkopere huismerk.
- Water, thee en limonade zijn goedkoper dan frisdrank en bier of wijn.
- Op de markt liggen de prijzen in sommige gevallen lager. Dat kan gelden voor levensmiddelen, maar ook voor verzorgingsproducten, fietsspullen of diervoeding.
- Vergelijk de prijzen. Er zijn vergelijkings- of aanbiedingssites die u hierbij kunnen helpen. Vergelijk bijvoorbeeld de prijs per kilo of per liter van bepaalde producten. Pas dan weet u of het ene merk duurder is dan het andere.
- Besparen doet u ook door zo min mogelijk te verspillen.