Verliesverwerking
Een rouwproces of verlieservaring genoemd wat is dat eigenlijk?
Het is het langzaam ervaren / begrijpen dat jouw leven zo ingrijpend is veranderd door een groot verlies.
Er is niet alleen bij een overlijden sprake van verlies maar ook bij: faillissement, echtscheiding, ontslag, reorganisatie, vermindering van gezondheid, burn-out, miskraam, onvervulde kinderwens/kinderloosheid, ongeluk en nog veel meer. En dat doet bij de een meer pijn dan bij de ander. Bij de een veroorzaakt dat meer onrust en verstoring van het dagelijkse leven dan bij een ander. Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heen gaat.
Je hoort men vaak zeggen dat je bezig bent met rouwverwerking en verliesverwerking. Maar dat zou suggereren dat er altijd een eindproduct mogelijk is, bijvoorbeeld de compost verwerken in een tuin om te zorgen dat er mooie bloemen groeien. Het negatieve proberen om te zetten tot positief. Het suggereert dat alle verlies te verwerken is, dan wel dat er een einde aan zit. Voor enkele verliezen geldt dit wel maar niet voor alle.
Verlieservaring is een beter woord voor rouwen. Je ervaart het verlies en het verdriet en de pijn voor de rest van je leven, de ene keer iets meer dan de andere keer ligt het op de achtergrond maar het is altijd aanwezig. Het hoort bij je en het is bij je. Voor altijd. Als je dat accepteert, hetgeen absoluut niet meevalt, kun je ook de lichtpuntjes weer zien. Zodat je langzaam tot aanvaarding komt.
Een verliesperiode is voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven. Verlies geeft veel emoties, zoals ongeloof, verdriet, somberheid en boosheid. Ook lichamelijk kost een verlieservaring veel energie. Praten met een goede vriend of familie helpt vaak goed maar soms is het onvoldoende en dan zijn wij er graag voor jou.