Verslavingsproblematiek

Als je het woord verslaving hoort heeft iedereen daar wel een gedachte bij. Maar de vraag is: Wat is verslaving? Verslaving is een ziekte. Het zit op meerdere plekken in je lichaam maar ook in je hersenen.

Men spreekt van verslaving bij middelen zoals: drugs, alcohol en medicijnen, of gewoontes zoals: gokverslaving, internetverslaving en seksverslaving. Dit zijn nog maar enkele verslavingen die we van een hele reeks verslavingen op kunnen noemen.

Helaas kun je door een verslaving in de problemen komen, doordat de verslaving je leven gaat beheersen. Het leidt tot problemen binnen je sociaal netwerk, maar ook binnen de samenleving. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het opbouwen van schulden, huiselijk geweld, agressie op straat, ongelukken op je werk maar ook in het verkeer. Tevens kan het je gezondheid beïnvloeden, oververmoeidheid bij internetverslaving, ziektes zoals hart en leverziektes bij drugs en alcohol.

Wanneer is iets een verslaving? Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken, onafhankelijk van de lichamelijke behoefte. Verslaving betekent afhankelijkheid.

Je spreekt van verslaving als je:

  • niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch
  • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
  • meer dan de helft van de dag bezig bent met het gebruik door erover te denken, het te verkrijgen of daadwerkelijk te gebruiken

Mocht je inzien dat je verslaving je leven aan het beheersen is en je de grip verliest en er zonder hulp niet meer uit komt: Wij willen jou hierbij helpen.

We willen samen kijken wat de mogelijkheden voor je zijn. Vaak zal dit doorverwijzen zijn naar een verslavingszorginstelling. Maar mocht je dit niet willen, dan willen we met jou kijken hoe we samen verder kunnen.